خاکبرداری اولین مرحلهای است که در اجرای هر نوع ساخت و ساز انجام خواهد شد. پیش از آنکه اقدام به هر کاری برای ساخت سازه خود داشته باشید باید اطلاعات جامعی از خاکبرداری و اصول آن داشته باشید. زیرا قبل از انجام هر کاری عملیات خاکی سازه حائز اهمیت است. در واقع خاکبرداری یکی از اصول مهم ساخت و ساز است که باید برای آماده کردن پی ساختمان انجام شود. یکی از حساسترین و پیچیدهترین مراحلی است که در ساخت و ساز باید در وهله اول به انجام برسانید. هر چه ساختمان شما با عمق بیشتری بخواهد ساخته شود اهمیت خاکبرداری نیز بیشتر میشود. در صورتی که با اصول خاکبرداری آشنایی نداشته باشید ممکن است خطرات زیادی به بار آورد. خطراتی که در سهل انگاری این مرحله به بار آورده شود ممکن است مالی و جانی باشد.
نکات فنی خاکبرداری چیست؟
مراحلی که باید در خاکبرداری انجام دهید باید بسیار اصولی و استاندارد باشد. نکات مهمی در انجام آن وجود دارد که باید توسط مهندسین به دقت نظارت شود. این نکات عبارتند از محاسبه حجم خاکبرداری ساختمان، رعایت اصول و قوانین خاکبرداری، خاکریزی ساختمان به صورت اصولی و توجه به شیب خاکبرداری. اغلب شرکتهای عمرانی و پیمانکاران ساختمان به وسیله تجهیزات و ماشین آلاتی که دارند خاکبرداری را انجام میدهند. آنها در ابتدا زمین را برای پی ریزی و شروع ساخت و ساز آماده کرده تا خطرات احتمالی را جلوگیری کنند. اگر خاکبرداری به صورت صحیح انجام شود موجب عدم نشست ساختمان در طول مدت زمان در برابر حوادث طبیعی میشود. هنگامی که به اصولی کار انجام میشود بستری مناسب برای سکون و شکل گیری ساختمان ایجاد میشود. بسیاری از پروژههای عمرانی نیاز به انجام این مرحله و گودبرداری دارند که باید اصولی انجام شود.
برای اطلاعات بیشتر دربارهی نکات مهم مدیریت پیمان کلیک کنید!
انجام خاکبرداری در مکان شیب دار چه خطراتی دارد؟
با انجام خاکبرداری در مکان شیب دار ممکن است شاهد لغزش و رانش زمین باشید. و یا برای اجرای ساخت و ساز ساختمانهای بزرگ شاهد ریزش ساختمانهای مجاور و ریزش جداره خاکبرداری باشید. با وجود محدودیت در زمینها شهری نمیتوان به دیوارهها شیب کافی را داد به همین علت دیوارهها قائم میماند. در نتیجه خطر لغزش و یا رانش به مراتب افزایش خواهد یافت. متاسفانه در رسانه بارها دیدهایم که به دلیل گودبرداری و خاکبرداری یک سازه به ساختمان مجاور آسیبهای زیادی رسیده است. که رایجترین آن ریزش ساختمان همسایه مجاور است. پس بهتر است پیش از بروز خطر و آسیب ابتدا اصول خاکبرداری را دانسته سپس اقدام به انجام آن نمائید. با ما همراه باشید تا در این مقاله هر آنچه در رابطه با این موضوع را باید بدانید برایتان شرح دهیم.
با انجام خاکبرداری در مکان شیب دار ممکن است شاهد لغزش و رانش زمین باشید . که با وجود محدودیت در زمینها شهری نمیتوان به دیوارهها شیب کافی را داد به همین علت دیوارهها قائم میماند. در نتیجه خطر لغزش و یا رانش به مراتب افزایش خواهد یافت. |
برای اطلاعات بیشتر دربارهی 5 مرحله سفتکاری کلیک کنید!
خاکبرداری چیست؟
یکی از اصول اولیه برای ساخت یک سازه انجام این مرحله است. که باید برای آماده کردن محل پی ساختمان به دقت و با رعایت اصول استاندارد انجام شود. میزان اهمیت این مرحله بسیار بالاست و به جرات میتوان جزو مراحل پیچیده آن را بر شمرد. هدف از انجام این مرحله برداشت مصالح و مواد خاکی، شن، ماسه، قلوه سنگ و غیره جهت ایجاد سطحی یکنواخت، شیب بندی و آماده سازی محل پی ساختمان، راه های ارتباطی و تامین خاک است. انجام این فرآیند باید بر اساس خطوط و ترازهای قرار داده شده در نقشه اجرایی سازه طبق دستورالعملهای دستگاه نظارتی باشد. پیش از انجام این روند باید اطلاعات دقیق هواشناسی را در نظر بگیرید. زیرا نباید پس از انجام این فرآیند تا 72 ساعت سطح خاکبرداری شده در برابر باران قرار گیرد.
نباید پس از انجام فرآیند خاک برداری تا 72 ساعت سطح خاکبرداری شده در برابر باران قرار گیرد. که اگر محیط در معرض بارش باران یا برف قرار گیرد باید فرآیند عملیات اجرایی مجدد انجام شود. |
برای اطلاعات بیشتر دربارهی صفر تا صد نوسازی کلیک کنید!
اگر عملیات خاکبرداری با بارش برف و باران مواجه شود، چه اقدامی باید صورت بگیرد؟
متاسفانه اگر محیط در معرض بارش باران یا برف قرار گیرد باید فرآیند عملیات اجرایی مجدد انجام شود. مجددا باید نسبت به کنترل لایه های قبل، اصلاح و تسطیح و هم چنین رگلاژ سطح کار اقدامات لازم اجرا شود. منظور از رگلاژ سطح بدون پوشش اقدامی است که باید همزمان با خاکبرداری انجام شود. اگر این روند طولانیتر از زمان تعیین شده باشد باید دوباره بستر خاک را آماده سازی کنند. نکتهای دیگری که باید مورد توجه قرار داده شود عدم خاکبرداری اضافه و از بین بردن مصالح کف و جدارهها است. در بخشهایی که عملیات بتن ریزی انجام میشود اهمیت این نکته دو چندان میشود. برای تعیین چگونگی به کار گرفتن و استقرار ماشین آلات و تعیین روشهای مناسب جهت انجام پروژه باید نوع خاک مشخص شود.
نکتهی مهمی که باید مورد توجه قرار داده شود عدم خاکبرداری اضافه و از بین بردن مصالح کف و جدارهها است. در بخشهایی که عملیات بتن ریزی انجام میشود اهمیت این نکته دو چندان میشود. |
برای اطلاعات بیشتر دربارهی صفر تا صد بازسازی خانه کلیک کنید!
مراحل و اصول انجام خاکبرداری چگونه است؟
اجرای این فرآیند دارای مراحل متفاوتی است. این مراحل عبارتند از: آماده سازی و بستر سازی خاک، آماده کردن بستر خیابان، مصالح خاکریزی، اصلاح مصالح و آماده سازی بستر خاکریزی. در این بخش قصد دارم هر مرحله را به اختصار برای شما شرح دهیم. با ما همراه باشید.
-
آماده سازی بستر و زیر سازی آن
اولین اقدامی که برای زیرسازی باید انجام بگیرد عملیات خاکبرداری طبق نقشه اجرایی است. این عملیات باید تا جایی ادامه دار باشد که زمین به مقاومت کافی رسیده باشد. اگر برای رسیدن به تراز به خاکریزی لازم باشد، باید خاکهای نباتی را تا عمق لازم برداشت کرد سپس عملیات خاکریزی را انجام داد. در انجام این عملیات نباید تجاوز قشر خاکریز بیش از 10 سانت باشد. و البته باید به شیب عرضی سطح جهت جلوگیری از جمع شدن آب سطحی توجه کرد.
-
آماده سازی بستر خیابان
پیش از آغاز زیر سازی واجب است که نسبت اجرای عملیات خاکی تا تراز را مشخص کنید. و این نسبت باید طبق نقشه اجرایی سازه انجام گیرد. البته ممکن است جهت رسیدن به تراز از عملیات خاکریزی کمک بگیرید. که در صورت انجام آن باید از خاک حاصل از خاک برداری استفاده شود. گاهی نیز به مصالح دیگری از خاک برداری برای انجام این روند نیاز است. در این عملیات اجرایی باید تا دستیابی به تراز مورد نظر به وسیله مصالح خاکریزی انجام شود.
-
مصالح خاکریزی
اگر بخواهند مصالح ساختمانی را تامین کنند از مصالحی که از گودبرداری و خاکبرداری به دست آمده است استفاده میکنند. اغلب دستگاه نظارتی بر این خاکی که استفاده میشود نظارت کامل را دارد. خاکهای مورد استفاده در این عملیات خاکهای ریز دانه و درشت دانه هستند.
-
اصلاح مصالح
در بخش قبلی بیان کردیم که در این عملیات باید از خاکهای حاصل از انجام فرآیند استفاده نمود. در صورتی که این خاک کم آمد و نیاز به خاک جدید بود باید از منابع قرضه خاک تهیه کرد. در غیر اینصورت نیاز به خاک دیگری پیدا نخواهید کرد.
-
آماده سازی بستر خاکریزی
بعد از انجام مراحل عملیات مورد نظر باید عملیات آماده کردن بستر خاکریزی انجام شود. البته پیش از آن باید پاکسازی مناطقی که از قبل مشخص شده است انجام شود. مناطقی که در نقشه اجرایی آمده است و مصالح نامناسب ، ریشه گیاهان و غیر دارد. اگر آبهای زیر زمینی وجود داشته باشد باید قبل از انجام عملیات آن را زهکشی کنید. نکات بسیار زیادی هستند که پیش از عملیات خاکریزی باید به آن ها توجه بسیار نمود. مثلا اگر در بستری که خاکریزی انجام میشود ریزدانه از جنس رس و سیلیس وجود داشت، باید تا 15 سانت در عمق شخم زده شود. پس از آن با تراکم مد نظر کوبیده شود. اما اگر شن و ماسه در بستر خاکریزی وجود داشت، باید سطح رگلاژ و سپس کوبیده شود.
در خاکریزی بر سطح سنگی باید قبل از انجام این عملیات مواد خارجی و سنگ سست حذف شوند. و بعد از آنکه در سطح ایجاد رطوبت کردید اقدام به خاکریزی نمائید.
اگر در بستری که خاکریزی انجام میشود ریزدانه از جنس رس و سیلیس وجود داشت، باید تا 15 سانت در عمق شخم زده شود. پس از آن با تراکم مد نظر کوبیده شود. اما اگر شن و ماسه در بستر خاکریزی وجود داشت، باید سطح رگلاژ و سپس کوبیده شود. |
برای اطلاعات بیشتر دربارهی ساختمان مدولار کلیک کنید!
درجه بندی خاک زمین چگونه است؟
در مراحل انجام عملیات خاک برداری ساختمان تعیین نوع خاک، مسطح و غیر مسطح بودن زمین دارای اهمیت بسیار بالایی است. اگر میخواهید نوع خاک را تعیین کنید باید به نکات زیر دقت کافی داشته باشید.
- خاک شیب دار: منظور از این نوع خاک شیب دار شدن خاک نسبت به ترانشه میباشد. در این نوع باید میزان خاک بر اساس نوع خاک در زاویه مناسب شیب دار شده باشد.
- خرد کردن خاک: در این روش باید خاک به صورت گام به گام خرد شود. از این روش برای تثبیت خاکهایی که سفت هستند استفاده میشود. البته این سفتی باید بیش از حد انتظار و مورد نیاز باشد تا خرد کردن صورت بگیرد.
برای اطلاعات بیشتر دربارهی آزمایش خاک کلیک کنید!
آشنایی با ماشین آلات مورد نیاز عملیات خاکی
جهت انجام عملیاتهای خاکی باید از ابزار ماشین آلات مخصوص استفاده نمود که در ادامه آنها را نام میبریم:
- بیل مکانیکی
- لودر
- مینی لودر
- شاول
اگر ساختمانی که میخواهید ساخته شود دارای طبقه منفی باشد. و سازه شما دارای ساختمان همسایه مجاور خود باشد باید عملیات خاک برداری تا نزدیکترین بخش ساختمان همسایه انجام شود. در این صورت باید پایدارسازی گود و سازه نگهبان نیز انجام شود سپس عملیات خاکی انجام شود. قبل از انجام هرگونه عملیات خاکی ابتدا کارفرما اطلاعاتی راجع به هزینه استعلام میکند. به مراکز خدمات ماشین آلات سنگین مراجعه کرده و پس از آن یکی را چهت انجام انتخاب میکند.
برای اطلاعات بیشتر دربارهی پوشش های ضد حریق کلیک کنید!
انتخاب ماشین آلات گودبرداری و بارگیری به چه چیز بستگی دارد؟
برای انتخاب کردن ماشین آلات جهت انجام گودبرداری و بارگیری باید به موارد مختلفی توجه کافی نمود. این موارد عبارتند از:
- جنس زمینی که قرار است ساخت و ساز در آن صورت بگیرد.
- میدان مانور برای ماشین آلات و ابزار گودبرداری و بارگیری
- امکان تردد به مکان ساخت و ساز و میزان سهولت در مراجعه به مکان مورد نظر
برای اطلاعات بیشتر دربارهی نحوه نظارت بر پروژه های عمرانی کلیک کنید!
کلام آخر!
برای ساخت یک ساختمان مراحلی مورد نیاز است که شامل خاکبرداری، خاکریزی، اجرای سازه بتنی و اسکلت ساختمان است. مهمترین بخشی که مورد اهمیت است پی ریزی ساختمان است. اهمیت آن به دلیل قرار گرفتن اسکلت و وزن ساختمان روی پی است. به همین علت عملیاتهای خاکی در ساختمان دارای اهمیت بسیار زیادی است. و از حساسیت و پیچیدگی خاصی برخوردار است.
خاک برداری باید اصولی و با توجه به شیب انجام شود. برای انجام آن باید از ماشین آلات و ابزار مخصوصی هم چون بیل مکانیکی، لودر، مینی لودر و شاول استفاده شود. با انجام این عملیات باید زمین را برای پی ریزی و شروع ساخت سازه آماده نمود. اگر این عملیات به خوبی اجرا نشود متاسفانه ساختمان بر اثر حوادث طبیعی در دراز مدت نشست میکند. اصول مخصوصی باید در عملیات اجرایی خاکبرداری انجام شود. این مراحل عبارتند از: آماده سازی و بستر سازی خاک، آماده کردن بستر خیابان، مصالح خاکریزی، اصلاح مصالح و آماده سازی بستر خاکریزی
دفتر فنی و مهندسی باروچین، گلچینی از مهندسان حاذق و برجسته در صنعت عمرانی است. این مجموعه با داشتن پروژه های موفق بسیاری در استان تهران و البرز، از سرشناسترین دفترهای فنی و مهندسی به شمار می آید.
مشاهده تجربیات ما و برخی از پروژههای بزرگ صورت گرفته در استان تهران و البرز، به پروژه ها رجوع نمایید.
برای آشنایی بیشتر با دفتر فنی و مهندسی باروچین به درباره ما مراجعه نمایید.
چنانچه نیاز به مشاوره در این زمینه دارید، با مشاورین برتر ما از طریق بخش تماس با ما در ارتباط باشید.
دفتی فنی و مهندسی باروچین به ساختن فردای بهتر می اندیشد!
۵ پاسخ