سقف کاذب چیست و چه کاربردی دارد؟ چرا امروزه به یکی از اساسیترین رکنهای طراحی داخلی ساختمانها است؟ انواع آن کدامند؟
در این مقاله قصد داریم به تمام سوالهایی که شما در رابطه با سقف کاذب ممکن است برایتان پیش بیاید بپردازیم. اما پیش از آن، باید تعریف دقیقی ارائه دهیم و انواع آن را با جزئیات بررسی کنیم. پس تا انتها همراه ما باشید.
سقف کاذب چیست؟
سقف کاذب ( False Ceiling ) در طراحی داخلی ساختمانها امر جدیدی نیست. از گذشته استفاده از سقف کاذب در نمای داخلی خانهها مرسوم بوده است؛ اما کسی نمیداند تاریخ آن به چه زمانی بر میگردد. با وجود این، در صنعت، استفاده از آن به منظور و کاربردهای متفاوت است.
در اصل سقف کاذب، علاوه بر آن که یک پوشش زیبا و جذاب برای محیط میباشد، برای پوشش سیم کشیها نیز به کار میرود؛
درجالت کلی میتوان ویژگیهای آن را در موارد زیر طبقهبندی کرد:
- پوشش عیوب سقف اصلی
- استفاده به عنوان یک عایق حرارتی
- استفاده به عنوان یک عایق صدا
- اجرای نورپردازیهای متنوع در سقف
- پوشش سیمکشی تاسیسات سقف اصلی مانند سیمکشی
- دوچندان کردن زیبایی محیط در طراحی داخلی
- کاهش ارتفاع سقف
- کاربردی در اندودکاری کانال کولر
- آکوستیک کردن فضای داخلی ساختمان
- نصب آسان
- کاهش مصرف سوخت
- بهینهسازی مصرف انرژی
- سبک
- قابلیت جابهجایی
- ارزان بودن
- در دسترس بودن
- استحکام و مقاومت پایین
- نیار به مراقبت و تمیزکاری ( بیشتر از سقف عادی ) و غیره
تمام این موارد بخش کوچکی از معایب و مزایا تلقی میشوند. اما در حالت کلی سقف کاذب به انواع متفاوتی طبقهبندی میشود. در این مقاله به بخشی از آنها اشاره میکنیم.
برای اطلاعات بیشتر دربارهی انواع نمای ساختمان کلیک کنید!
انواع سقف کاذب
تفاوت انواع سقف کاذب به علت متریال، قیمت و کاربرد هر کدام میباشد. با توجه به موقعیت مکانی که میخواهیم در آن استفاده کنیم و یا بودجهای که در اختیار داریم باید نوع استاندار و درستی را، بین گزینههای موجود انتخاب کنیم.
انواع سقف کاذب شامل:
- رابیتس و اندود
- آکوستیک
- PVC
- کناف
- گریلیوم
- چوبی
- ترکیبی
- آلومینیومی
- طلقی
- آی گلس
- شیشه ای
- مجازی و غیره
حال به بررسی تک تک موارد ذکر شده میپردازیم تا بتوانید انتخاب کنید کدام گزینه برای شما بهترین است!
برای اطلاعات بیشتر دربارهی 10 ایده طراحی حیاط خلوت کلیک کنید!
سقف کاذب با رابیتس و اندود
این نوع که به نام راویز نیز شناخته میشود؛ دارای دو نوع سطح و برجسته است که هر دو از گالوانیزه تولید و تهیه میشوند. رابیتس به عنوان یکی از رایج ترینها در این صنعت است. در اصل ماده تشکیل دهنده این مدل از سقفها توری فلزی است. برای پوشش تاسیسات، بتن و تیر آهنها بهترین گزینه محسوب میشود؛ اما نسبت به سایرین هزینه بالاتری دارد؛ زیرا سنگین است و مقدار گچ زیادی را نیاز دارد. سرعت کار را پایین میآورد، چرا که نصب میلگردهای مورد نیاز بسیار زمان بر است؛ اما در نهایت آن زیبایی که در اتمام کار حاصل میشود بسیار درخشان و ستودنی است.
برای اطلاعات بیشتر دربارهی انواع درزگیر ها و کاربرد آنها کلیک کنید!
سقف کاذب آکوستیک
بهترین گزینه برای عایق صوتی، سقف کاذب آکوستیک است. در اصل هدف آن آکوستیک کردن فضا در برابر انواع صداها در محیط میباشد. بیشترین کاربرد آکوستیک در فضای سینماها و دفاتر کاری است؛ چرا که از ایجاد مزاحمت صوتی برای سایر افراد جلوگیری میکند. علاوه بر آن به علت آن که عایق فوق العادهای است و از اتلاف انرژی نیز جلوگیری می نماید.
سازههای آکوستیک، از نظر جنس متریال به کار رفته به دو نوع پنهان و آشکار طبقهبندی میشوند. همچنین طریقه نصب آنها در سه شکل صورت میپذیرد.
به علت نحوه نصب متفاوت آن نسبت به سایر سقفهای کاذب، میتوان در زمان دل بخواه آنها را جابهجا کرد و یا کلا از محیط خارج کرد.
برای اطلاعات بیشتر دربارهی صفر تا صد نوسازی کلیک کنید!
سقف کاذب PVC
بهترین مدل برای مناطقی است که دارای رطوبت بالایی دارند، چرا که نسبت به رطوبت مستحکم هستند. در مناطق شمالی کشور، استخرهای سر بسته، آشپزخانه و غیره کاربرد بسیاری دارند. ارزان و در دسترس هستند و نحوه نصب بسیار آسانی دارند. چنانچه قصد دارید از سقف کاذب برای پوشاندن تاسیسات خود استفاده کنید، حتما PVC را جز گزینههای خود قرار دهید.
مزایا و معایب سقفهای کاذب PVC شامل چه مواردی میشود؟
- سقفهای PVC محکم و بادوام هستند و برای مدت بسیاری میتوانید بدون هیچ مشکلی استفاده کنید.
- سقفهای پی وی سی شکننده نیستند و با برخورد هر شی خارجی آسیب کمتری میبینند.
- اتصالات بین پانلها قابل مشاهده است.
- چنین سقفهایی مقرون به صرفهتر از سایر موارد هستند. از آنجا که PVC از پلاستیک است، در اثر حرارت آسیب میبیند.
- تنها امکان استفاده از چراغهای کم مصرف در سقفهای پی وی سی وجود دارد.
- نصب آنها آسان است و کثیف کاری ندارد.
- سقفهای پی وی سی ضد آب و موریانه هستند.
- یک نقطه منفی دیگر سقفهای PVC این است که منجر به آزاد شدن گازهای سمی نیز خواهد شد.
مراحل نصب سقف PVC
همانطور که درموارد قبلی اشاره کرده بودیم، نصب سقفهای پی وی سی برای محیطهای مرطوب بسیار عالی است. میتوانید از این سقف در حمام و آشپزخانه استفاده کنید. قبل از بررسی مراحل نصب، ابتدا ابزاری را که نیاز دارید، بررسی خواهیم کرد. این موارد شامل، متر، اره، نیمکت، چاقو و تفنگ سیلیکونی میشود.
برای نصب کافی است ابتدا ابعاد سقف را به صورت دقیق اندازه بگیرید.
پس از اندازه گیری میتوانید اندازهها را روی پانل منتقل کرده و برش بزنید.
پس از برش پانل، مقدار زیادی چسب را به قسمت پشتی بچسبانید.
هر 300 میلی متر در امتداد قسمت زبانه صفحه پانل را با استفاده از پیچ روی سقف قرار فیکس نمایید.
این کار را برای هر صفحه تکرار کنید، هر کدام را با لبههای زبان و شیار در جای خود قفل نمایید.
برای اطلاعات بیشتر دربارهی مراحل ایزولاسیون استخر کلیک کنید!
سقف کاذب کناف
این دسته، شامل دو نوع میباشند:
- مشبک
- یکپارچه
تفاوت این دو نوع سقف کاذب کناف در ساختار اولیه آن است. به عنوان مثال در مدل مشبک، همان گونه که از نامش پیداست، تایلهای سقفی و سازههای سپری به صورت شبکه ای احداث میشوند. در نهایت پنلهای کچی رو آنها قرار میگیرند و سقف کاذب جدیدی را تولید میکنند. اما در مدل یکپارچه، پنلهای فولادی ( نسبتا سبک ) قرار داده میشوند.
برای اطلاعات بیشتر دربارهی مدیریت پروژه ساختمانی کلیک کنید!
سقف کاذب گریلیوم
گریلیوم، به نوعی سقف کاذب دکوراتیو طبقهبندی میشود. گریلیوم ترکیبی از آهن، آلمینیوم و آلیاژ است. از نظر ساختاری به صورت کلی شبیه کناف است، به طور که نام دیگر آن کناف سقف باز میباشد. به علت آشکار بودن تمام تاسیسات در پشت سقف کاذب، گزینهی مناسبی برای پوشاندن تاسیسات و نقاط داخلی سقف اصلی نمیباشد. ساختار آن به صورت سلولی و مربعی شکل است. کاربرد آن در مکانهای بزرگی همچون مترو، رستورانها، ادارهها و غیره است. از نظر نصب بر روی سقف بسیار راحت و شست و شوی آن آسان است. از نظر قیمت با توجه به رنگ بندی متغیر است. اما در حالت کلی برای محاسبه قیمت به ازای هر متر مربع اعلام میشود.
برای اطلاعات بیشتر دربارهی قرارداد پیمانکاری کلیک کنید!
سقف کاذب چوبی
در حالت کلی به سه دسته کلاسیک، لوکس و ساده طبقهبندی میشوند. به منظور جلوه دادن به طراحی داخلی و یا نورپردازیهای سقفی بسیار مناسب است. نوع چوب به کار رفته وابسته به کاربرد آنها و موادی که مورد استفاده است، متفاوت است. به عنوان مثال از چوبهایی چون MDF، ورقههای چندلایی چوب، کاج روسی و غیره با استفاده از رنگهای اکریلیک و یا پلاستیک کاربرد دارد. در نصب سقف کاذبهای چوبی ابتدا کلاف کشی ( اکثرا با فولاد ) صورت میگیرد؛ سپس قسمتهای چوبی روی سقف زیرین قرار میگیرند.
برای اطلاعات بیشتر دربارهی آزمایش خاک کلیک کنید!
سقف کاذب ترکیبی
مدل ترکیبی به حالتی است که از چند نوع سقف کاذب به صورت منظم و غیرمنظم، در کنار یکدیگر استفاده میشود. وجود این سری در طراحی داخلی، باعث مدرن شدن معماری ساختمان و جلوهگری مدرنیته در فضای اصلی میباشد. قابلیتهایی همچون، تعویض راحت و نصب آسان موجب شده است بسیاری از طراحان و معماران توجه ویژهای به این مدل داشته باشند.
برای اطلاعات بیشتر دربارهی صفر تا صد بازسازی خانه کلیک کنید!
سقف کاذب آلومینیومی
این مدل سقفها بسیار در ادارات و مکانها تجاری رایج هستند. با استفاده از متریال آلمینیومی گالوانیزه میشوند و به علت وجود آلمینیوم در آن بسیار سبک هستند. یکی از بهترین ویژگیهای این سازه، استحکام فوق العاده در برابر رطوبت به علت وجود آلمینیوم است. بین مدلهای فلزی، به علت قیمت پایینتر و در دسترس بودن راحتتر، مورد محبوبیت طراحان به خصوص در شمال کشور است.
برای اطلاعات بیشتر دربارهی پوشش های ضد حریق کلیک کنید!
سقف کاذب طلقی
ماده اصلی تشکیل دهنده این مدل پلی کربنات است. ویژگی آن در تهیه لامپهای مهتابی پشت سقف است که باعث مات شدن نورپردازی میگردد؛ به همین علت آنها را طلقی مینامند. به علت عدم دسترسی مستقیم به لامپهای مهتابی، گزینه بسیار مناسبی برای استخرها، سرویسهای بهداشتی و فروشگاه است. تقریبا میتوان گفت کمترین قیمت را در میان مدلهای گفته شده دارد و مناسبترین سقف برای مکانهایی است که سقف آنها وسیع است.
برای اطلاعات بیشتر دربارهی معماری پایدار کلیک کنید!
سقف کاذب آی گلس
وزن پایین، تنوع رنگ، طول عمر بالا، نور درونی، ظریف کاری، قابلیت شست و شو، ضد شکست و غیره، تنها بخشی از مزایای آی گلس است. در فضاهای لوکس، تجاری، لبیها و مجمتعهای مسکونی استفاده از آی گلس بسیار به چشم میخورد. قیمت آن نسبت به عمر بالا و مزایای آی گلس بسیار مقرون به صرفه است. ارزش مجتمعهایی که در آن آی گلس استفاده شده است، به تبع، بسیار بیشتر از سایر ساختمانها است؛ چرا که در چشم انداز لوکس و مدرن ساختمان بسیار شیوا میباشد.
برای اطلاعات بیشتر دربارهی نحوه نظارت بر پروژه های عمرانی کلیک کنید!
سقف کاذب شیشهای
مدل شیشهای بسیار برای ایرانیان محبوب است. بیشتر کاربرد آن به صورت فانتزی و صرفا زیباسازی معماری داخلی میباشد. نسبت به سایرین از نظر استحکام پایین است.
برای اطلاعات بیشتر دربارهی مخزن بتنی کلیک کنید!
کلام آخر!
در این مقاله تلاش شد تا شما را با انواع سقف کاذب آشنا کنیم و به مهمترین نکات مربوطه بپردازیم.
دفتر فنی و مهندسی باروچین، گلچینی از مهندسان حاذق و برجسته در صنعت عمرانی است. این مجموعه با داشتن پروژههای موفق بسیاری در استان تهران و استان البرز، از سرشناسترین شرکتهای عمرانی به شمار می آید.
برای دانلود پی دی اف مقاله از لینک زیر استفاده کنید.
برای مشاهده تجربیات ما و برخی از پروژه های بزرگ صورت گرفته در استان تهران و البرز به پروژه ها رجوع نمایید.
آشنایی بیشتر با دفتر فنی و مهندسی باروچین به درباره ما مراجعه نمایید.
برای ارتباط با مشاورین برتر ما نیز به بخش تماس با ما رجوع کنید.
دفتر فنی و مهندسی باروچین به ساختن فردای بهتر می اندیشد!
فروشگاه باروچین، عرضه کننده بهترین مصالح عمرانی و کاشی های دستساز در ایران!
۶ پاسخ