استخر بتنی!
موضوع مورد بحث ما در این مطلب، نحوه ساخت استخر بتنی، نحوه شناخت و نحوه ترکیب سیمان مورد نیاز برای ساخت استخر است. در صورتی که قصد ساخت استخر بتنی را دارید، اما نمیدانید از کجا باید شروع کرد، این کار چه هزینههایی دارد و چه مراحلی برای ساخت باید طی شود، در ادامه با ما همراه باشید.
استخر بتنی چیست؟
همانطور که از نام این استخر پیداست، اصلیترین ماده برای ساخت استخر بتنی، بتن است.
پوسته استخر بتنی از اسپری کردن بتن ساخته میشود. برای اسپری کردن دو روش مورد استفاده قرار میگیرد، در روش اول بتن و آب ترکیب شده و سپس اسپری میشود. در روش دوم هنگام پاشش، اسپری خواهند شد. یعنی از قبل با هم ترکیب نمیشوند.
دو روش نتیجه یکسانی دارند و در صورت انجام صحیح تفاوت کیفی نخواهند داشت.
مقاومت بتن توسط psi اندازه گیری میشود. به صورت متوسط مقاومت بتن 3500-4000 psi میشود. این عدد، توسط تعداد گونی سیمانی که برای ساخت بتن استفاده شده، اندازه گیری خواهد شد.
با این حال، بتن دارای مقاومت کششی بسیار کمی است. در استخرهای بتونی، این موضوع، میتواند باعث ایجاد ترکهای سطحی یا ساختاری شود.
برای اطلاعات بیشتر دربارهی مخزن بتنی کلیک کنید!
هزینه استخر بتنی به طور متوسط چقدر است؟
یک استخر بتونی بسته به منطقهای که احداث میشود، ممکن است 50 تا 100 هزار دلار هزینه داشته باشد. تعمیر و نگهداری استخر معمولاً 20،000 دلار یا بیشتر به این هزینه اولیه میافزاید. در ایران ساخت استخر بتنی میتواند از 100 تا 400 میلیون تومان هزینه داشته باشد.
مراحل ساخت استخر بتنی
گودبرداری، تسطیح خاک، آرماتوربندی، لوله کشی و نصب تاسیسات، روشنایی و سیم کشی برق، بتن ریزی، سیمان کاری، عایق کاری یا آب بندی، کاشی کاری ازجمله مراحل ساخت استخر هستند، که در ادامه بررسی خواهیم کرد.
مرحله 1: حفاری
برای ساخت استخر بتنی، با فرض اینکه شما طرح خود را آماده کرده و تمامی مجوزها را دریافت کردهاید، میتوانید حفاری را آغاز کنید.
برای حفاری سوراخ، به یک بیل مکانیکی احتیاج دارید. اگر بیل مکانیکی ندارید، هم میتوانید آن را اجاره کنید و هم میتوانید از پیمانکاران بخواهید این کار را برای شما انجام دهند.
موضوع دیگری که باید برای حفاری در نظر بگیرید، داشتن فضای مناسب برای ریختن خاکهای اضافی است.
پس از حفر سوراخ، باید کف و کناره استخر را چنگک زده و تراز بودن آن را بررسی کنید.
در هنگام حفاری؛ کاملاً مطمئن باشید که سطح استخر یکدست است. منطقه را با تیر و ابزار مخصوص علامت گذاری کنید تا از این موضوع مطمئن شوید.
برای اطلاعات بیشتر دربارهی 14 نکته اجرایی در پروژههای عمرانی کلیک کنید!
مرحله 2 : ساخت شبکه میلگرد یا آرماتوربندی
مرحله بعدی شما ساخت یک شبکه میلگرد در کل استخر و بستن همه آن با چفتهای فلزی است. شاید این مرحله به نظر برخی بی اهمیت باشد، اما نباید اهمیت آن را نادیده بگیرید.
میلگردها استحکام کششی استخر را حفظ کرده و در برابر آسیبهای ساختاری استخر از آن محافظت میکنند.
برای اطلاعات بیشتر دربارهی معماری پایدار کلیک کنید!
مرحله 3: لولهکشی و سیمکشی استخر
در این مرحله لازم است لولهها را در سیستم گردش استخر قرار دهید. توجه داشته باشید که نحوه لولهکشی هر استخر با استخر دیگری ممکن است متفاوت باشد؛ به همین دلیل توصیه میشود حتماً از کارشناسان کمک بگیرید.
توجه داشته باشید که پس از کارگذاری لولهها، باید دهانه را ببندید تا در مراحل بعدی با مصالح مسدود نشود. پمپ و فیلتر را نیز نباید فراموش کرده باشید.
سپس، قسمتهای الکتریکی استخر مانند سیستم فیلتراسیون، چراغها و هر چیز دیگری که باید به منبع تغذیه متصل شود، سیم کشی کنید.
به شما توصیه میکنیم در این مرحله حتماً از توصیههای یک لوله کش استخر با تجربه نیز استفاده نمایید.
برای اطلاعات بیشتر دربارهی مدیریت پروژه ساختمانی کلیک کنید!
مرحله 4: بتن ریزی
این مرحله، این یکی از مهمترین و وقت گیرترین قسمتهای پروژه است. برای شروع، لازم است بتن را در محل مخلوط کنید. وقتی مخلوط شد، به پایین و کنارههای استخر بپاشید.
در این مرحله،کمپرسورهای هوا که برای استفاده از شاتکریت یا گانیت مورد استفاده قرار میگیرند، میتوانند بالاتر از 85 دسی بل باشند که این امر ممکن به شنوایی شما آسیب برساند.
در این مرحله حتماً، ضخامت بتن را هنگام قرار دادن آن بر روی دیوارها و کف استخر خود در نظر داشته باشید. از هر طرف باید حدود 6 اینچ ضخامت داشته باشد. هنگامی که تمام شاتکریت یا گانریت روی سطح قرار گرفت، دوباره باید آن را با ابزار مناسب مرتب و صاف کنید.
قبل از ادامه ساخت استخر شنای بتونی خود، باید منتظر بمانید تا بتن خشک شود. این مرحله تقریباً 28 روز طول میکشد. در دوره خشک شدن 28 روزه، باید سطح استخر خود را 2 الی 3 بار در روز آب بپاشید.
توجه داشته باشید که حتماً آبپاشی را انجام دهید؛ زیار روی نتیجه نهایی و کیفیت ساختار بسیار موثر خواهد بود
برای اطلاعات بیشتر دربارهی 10 ایده طراحی حیاط خلوت کلیک کنید!
مرحله 5 : سیمان کاری
در این مرحله میتوانید از سیمان، گچ و یا مصالح سنگینتر برای استخر استفاده کنید.
علاوه بر این امکان استفاده از رنگ اپوکسی نیز وجود خواهد داشت؛ اما برای انجام آن لازم است تخصص کافی را داشته باشید. بیشتر افراد گچ را انتخاب میکنند، البته به جز گچ، سیمان نیز میتواند انتخاب مناسبی باشد.
مرحله ششم: عرشه و پاسیو استخر بتنی
عرشه و پاسیو استخر قسمتی است که عمدتاً از بتن ساخته شده و با استفاده از آجر، سنگفرش، سنگ و دیگر موارد تزیین خواهد شد. اگر به دنبال کاهش هزینهها در این مرحله هستید، میتوانید از سنگهای طبیعی، سنگفرش، چوب یا حتی سنگ تراورتن استفاده کنید.
مرحله هفتم :آببندی استخر بتنی
آببندی استخرهای بتنی نیز یکی از مراحل مهمی است که باید انجام شود. در واقع با این کار میتوانید طول عمر و میزان کارکرد استخرتان را تضمین کنید. برای آببندی روشهای مختلفی وجود دارد که از جمله آنها میتوان به استفاده از محصولات ضدآب، اشاره کرد. استفاده از سیلر نیز برای محافظت سطح استخر در برابر اشعه ماورابنفش و محافظت از موادشیمیایی میتواند موثر باشد.
برای اطلاعات بیشتر دربارهی انواع نمای ساختمان کلیک کنید!
چرا استخر بتنی باید آببندی شوند؟
توجه داشته باشید که اگر محل زندگی شما دارای آب وهوای سرد و یا خنک است، آببندی از اهمیت بیشتری برخوردار خواهد بود. زیرا اگر سطح استخر یخ زده و این یخ ذوب شود، پس از آب شدن میتواند منجر به ترک خوردن و یا پوسته پوسته شدن آن گردد.
محافظت در برابر لکه ها از دیگر مزایای آب بندی عرشه استخر بتونی است. عرشه استخر ممکن است با موارد مختلفی برخورد داشته باشد. ازجمله این موارد میتوان به کلر، نمک، مواد شیمیایی، کود و غیره اشاره کرد. استفاده از یک لایه محافظ از آسیب به سطح جلوگیری خواهد کرد.
مرحله هشتم: کاشیکاری
برای ضد آب کردن استخر شنا، ابتدا باید تمامی تمامی درزها را بگیرید تا از هرگونه درز و نفوذ آب به بیرون جلوگیری کرده باشید.
استفاده از کاشی درامتداد شش اینچ بالای استخر از نفوذ آب به بیرون جلوگیری میکند. همچنین این امکان را فراهم میآورد که استخر را با سلیقه مورد نظر خود تزیین نمایید.
برای اطلاعات بیشتر دربارهی صفر تا صد بازسازی خانه کلیک کنید!
بهترین مخلوط بتن برای استخر بتنی چیست؟
بهترین مخلوط برای استخرهای بتنی بستگی به این موضوع دارد که شما چه نوع استخری را بخواهید. به دلیل اهمیت این موضوع ما در ادامه قصد داریم انواع ترکیباتی که برای ساختن بتن استخر مورد استفاده قرار میگیرد، بررسی کنیم.
جالب است بدانید، بتن از متنوعترین مصالح ساختمانی است.
“بتن”، “ملات”، “سیمان”، “دوغاب” و “گچ” میتوانند همگی در تهیه مصالح ساختمانی مورد استفاده قرار بگیرند.
آب کاتالیزور واکنش شیمیایی است و باعث سفت شدن مخلوط در طی فرآیند طولانی مدت یک ماهه خواهد شد.
سیمان پرتلند
سیمان پرتلند، افزودنی پودری است که با سنگدانههایی مانند شن مخلوط شده و پس از فعال شدن توسط آب منجر به ساخته شدن بتن خواهد شد. Portland اساساً چسبی است که بتن را بهم میچسباند.
بتن
مفهوم بتن، اصطلاح عمومی است که پودر سیمان و سنگدانهای را که جامد شده، توصیف می کند. از نظر فنی دقیقترین فرم “بتن” شامل، سیمان پرتلند، شن و ماسه و مخلوط با هم در نسبت 1: 2: 3 خواهد بود.
ملات
نوعی بتن است که فقط از پودر سیمان و ماسه به عنوان سنگدانه استفاده میکند. از هیچگونه سنگ ریزه و سنگدانه بزرگتری در ملات استفاده نمیشود. این ترکیب، گاهی دوغاب نیز نامیده میشود.
گروت
دوغاب یک محصول از نوع ملات (فاقد سنگدانه بزرگ) است که معمولاً با مواد اتصال دهنده برای استفاده به عنوان پرکننده در بین اتصالات کاشی استفاده میشود. “ته دوغاب” در استخر شنا یک محصول ملات از ماسه و سیمان است و از نظر طراحی مخلوط اصلاً با دوغاب کاشی یکسان نیست.
گچ
گچ بر پایه ملات، محصولی است که از پودر سیمان و سنگدانههای بسیار ریز تهیه میشود. نتیجه یک بتن ملات بسیار متراکم است که در برابر آب مقاوم است. اصطلاحات دیگر برای انواع مختلف گچ استخر عبارتند از مارسیت، ماربلیت، کوارتزیت و بسیاری از نامهای اختصاصی دیگر که بسیار گسترده هستند. گچ ملات با گچهای آهکی متفاوت است، اگرچه عملکردی مشابه دارند.
بتن منقوش
بتن منقوش بتونی مسطح است که با صافی ماله زده شده در آن از رنگهای مختلفی استفاده میشود.
برای اطلاعات بیشتر دربارهی صفر تا صد نوسازی کلیک کنید!
انواع مختلف استخرهای بتنی
ما در این قسمت قصد داریم اطلاعاتی کاربردی در رابطه با استخرهای بتنی ارائه دهیم.
اصطلاحاتی مانند “استخرهای ریخته گری”، “استخرهای مسلح” و “استخرهای شاتکریت” همگی برای توصیف استخرهای بتونی استفاده میشوند. اما دارای مقاهمیم تفاوتی هستند.
استخرهای Gunite
gunite یک استخر شنای بتونی درون زمین است. گونیت به فرآیند پمپاژ بتن اشاره دارد که در آن بتن مخلوط خشک از طریق خطوط پمپ میشود و درهنگام فروریختن با آب مخلوط خواهد شد. سپس این مخلوط به صورت محلول پاشیده شده و ساختار استخر پایه را تشکیل میدهد.
استخرهای شاتکریت
استخر شاتکریت یک استخر شنای بتونی درون زمین است. شاتکریت شبیه گونیت است با این تفاوت که بتن از قبل مخلوط شده و از طریق خطوط مرطوب پمپ میشود.
استخرهای cast
استخر cast استخر شنای بتونی درون زمین است. cast به بتنی گفته می شود که از طریق فرم دهی و ریختن ساخته میشود. به این صورت که بتن برای نمای پشتی اسپری شده و برای نمای جلویی از طریق ماله و دست حالت داده خواهد شد.
استخرهای پیش ساخته، استخرهای پاششی و استخرهای قالبگیری شده نیز از جمله دستهبندیهایی است که برای استخرهای بتنی به کار میرود.
برای اطلاعات بیشتر دربارهی سازه های بتنی کلیک کنید!
نکات مهم در رابطه با انواع استخرهای بتنی
ما در این قسمت قصد داریم به اشتباهات رایجی اشاره کنیم که هنگام ساخت و یا شناخت انواع استخرهای بتنی وجود دارد. مورد اول مربوط به انواع استخرهای بتنی میشود. توجه داشته باشید تنها زمانی که استخر به صورت کامل از بتن ساخته شده باشد، در دسته استخرهای بتنی قرار میگیرد. این موضوع را از آن جهت اشاره کردیم که مشاهده شده برخی برای استخرهای فایبرگلاس و یا وینیل نیز نام بتنی را به کار میبرند که کاملاً اشتباه است.
یک اشتباه رایج این است که دارندگان استخرهای وینیل، به دلیل استفاده از بتن در کف استخر، به اشتباه از آن به عنوان استخر بتونی یاد میکنند. بله بتن میتواند جزئی جداییناپذیر در استخرهای وینیل باشد، اما این به این معنی نیست که شما یک استخر بتونی دارید.
برای اطلاعات بیشتر دربارهی قرارداد پیمانکاری کلیک کنید!
چه طور میتوان استخر بتنی را از دیگر استخرها تشخیص داد؟
برای اینکه نوع استخر خود را به درستی بشناسید، لازم است دو مورد را بررسی کنید.
ساختار استخر بتنی
ساختار استخر شامل دیوارهها و کف میشود. یک استخر بتونی دارای پوسته، دیواه و کفی است که به صورت کامل از بتن ساخته شده است. در کف استخرهای بتنی از فولاد نیز برای تقویت استفاده میشود.
سطح داخلی استخر بتنی
سطح داخلی استخر بتنی نیز از نوعی بتن تشکیل شده است. این را میتوان گچ استخر، ماربلیت، مارسیت، سنگریزه یا بسیاری از نامهای دیگر نامید. مواردی وجود دارد که یک استخر کامل از بتن ساخته می شود، اما در سطح داخلی از نوعی آستر وینیل استفاده میشود. امروزه از این روش به دلیل هزینهای که دارد، کمتر استفاده میشود.
برای اطلاعات بیشتر دربارهی ساختمان مدولار کلیک کنید!
کلام آخر!
ما در این مطلب سعی کردیم تمامی نکاتی که در رابطه با روش ساخت و همچنین شناخت استخرهای بتنی وجود دارد، بررسی کنیم. مراحل ساخت استخرها بتنی، نحوه تشخیص استخر بتنی از دیگر موارد، نحوه ترکیب بتن برای ساخت مواردی بودند که بررسی شد. در صورتی که پس از مطالعه این مطلب، نیاز به اطلاعات بیشتری در رابطه با استخرهای بتنی داشتید، میتوانید با کارشناسان ما تماس بگیرید.
دفتر فنی و مهندسی باروچین، گلچینی از مهندسان حاذق و برجسته در صنعت عمرانی است. این مجموعه با داشتن پروژههای موفق بسیاری در استان تهران و البرز، از سرشناسترین دفترهای فنی و مهندسی به شمار میآید.
برای دانلود پی دی اف مقاله از لینک زیر استفاده کنید.
برای مشاهده تجربیات ما و برخی از پروژههای بزرگ صورت گرفته در استان تهران و البرز، به پروژه ها رجوع نمایید.
چنانچه نیاز به آشنایی بیشتر با دفتر فنی و مهندسی باروچین نیاز دارید، به درباره ما مراجعه نمایید.
برای ارتباط با مشاورین برتر ما نیز به بخش تماس با ما رجوع کنید.
برای مشاهده فروشگاه باروچین کلیک کنید!
دفتر فنی و مهندسی باروچین به ساختن فردای بهتر میاندیشد!
منابع:
https://www.hunker.com/13710091/maintenance-tips-for-concrete-pools
https://www.riverpoolsandspas.com/blog/diy-concrete-swimming-pool
۷ پاسخ
مطلب بسیار مفیدی بود